Židovská trojnožka a tvorba rezerv: Klíč k finanční stabilitě

2. 6. 2024

Židovská trojnožka a tvorba rezerv: Klíč k finanční stabilitě

Židovská trojnožka, také známá jako tři pilíře židovské finanční moudrosti, je dlouhodobě ověřený koncept, který se zaměřuje na dosažení finanční stability a prosperity. Tento koncept spočívá v tvorbě a správě rezerv, které jsou rozděleny na krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé cíle.

Co je židovská trojnožka?

Židovská trojnožka představuje diverzifikaci (rozdělení) investic do tří klíčových oblastí: zlato, nemovitosti a finanční instrumenty. Tento přístup vychází z historické zkušenosti židovské komunity, která čelila mnoha ekonomickým a politickým výzvám, a proto kladla důraz na rozložení rizik. Název vznikl z toho, že když u židle odeberete jednu nohu (měsíční příjem), dokáže stát ještě na třech nohách.
1. Zlato: Zlato je tradičním uchovatelem hodnoty a pojistkou proti inflaci a ekonomické nejistotě. Investice do zlata poskytují stabilitu a ochranu před ztrátou kupní síly peněz.
2. Nemovitosti: Nemovitosti představují hmatatelný majetek s potenciálem dlouhodobého zhodnocení a pravidelného příjmu z nájmu. Investice do nemovitostí mohou také sloužit jako ochrana před inflací.
3. Finanční instrumenty: Tato kategorie zahrnuje akcie, dluhopisy, podílové fondy a další finanční produkty, které nabízejí různé úrovně rizika a výnosu. Investice do finančních instrumentů umožňují dosáhnout vyššího růstu kapitálu a poskytují likviditu.
 

Tvorba rezerv z pohledu čísel

Krátkodobé rezervy: Základní bezpečnostní polštář vždy na účtu

Krátkodobé rezervy představují finanční prostředky, které máme k dispozici pro neočekávané výdaje nebo krátkodobé cíle, jako jsou opravy domácnosti nebo zdravotní výdaje. Tyto rezervy by měly být snadno dostupné a uloženy v likvidních aktivech, jako jsou spořicí účty nebo krátkodobé vklady. Doporučené množství krátkodobých rezerv je obvykle tři až šest měsíců životních nákladů.
„Reprezentativní příklad: Při měsíčním příjmu 35.000 Kč čistého, byste měli mít rezervu minimálně 100.000 Kč, které můžete mít do pěti dnů k dispozici na nenadálé výdaje.“

Střednědobé rezervy: Plánování na několik let dopředu

Střednědobé rezervy jsou určeny pro cíle, které plánujeme dosáhnout během několika let, obvykle v horizontu tří až pěti let. Tyto rezervy mohou zahrnovat úspory na nákup automobilu, rekonstrukci bydlení nebo financování vzdělání. V této kategorii rezerv bychom vám rádi doporučili investici do našeho projektu Emblema.
Projekt Emblema nabízí atraktivní výnos 9 % p.a., což je významně vyšší než tradiční spořicí účty nebo krátkodobé investiční nástroje. Emblema je navržena tak, aby poskytovala stabilní výnos a zároveň minimalizovala rizika spojená s investicemi. Díky důkladné analýze a pečlivému výběru investičních příležitostí se projekt Emblema stává ideální volbou pro střednědobé rezervy.

Dlouhodobé rezervy: Budování bohatství pro budoucnost

Dlouhodobé rezervy jsou zaměřeny na dosažení finančních cílů, které leží daleko v budoucnosti, jako je například důchod nebo finanční zajištění rodiny. Tyto rezervy by měly být investovány do aktiv s potenciálem vysokého růstu, jako jsou akcie, nemovitosti nebo dlouhodobé investiční fondy. Dlouhodobé rezervy by měly být pravidelně revidovány a upravovány podle změn v životních okolnostech a finančních cílech.

Závěr

Židovská trojnožka a tvorba rezerv jsou základem pro dosažení finanční stability a dlouhodobé prosperity. Klíčem k úspěchu je pečlivé plánování a rozdělení finančních prostředků do krátkodobých, střednědobých a dlouhodobých rezerv. Investování do projektů jako Emblema s výnosem 9 % p.a. je skvělou volbou pro střednědobé cíle, která může významně přispět k budování vaší finanční budoucnosti.
Pamatujte, že každá investice nese rizika a je důležité se poradit s finančním poradcem, aby vaše investiční rozhodnutí odpovídala vašim osobním finančním cílům a situaci.

Sdílejte tento článek na sociálních sítích!